12 Aralık 2008 Cuma

elyaf tanıma yöntemleri

Elyafları tanıma yöntemleri:
Tekstil elyaflarının tanınabilmesi ve birbirinden ayırt edilebilmesi için değişik test ve tanı yöntemleri uygulanır. Bunlar yakma testi, mikroskop altında inceleme, boyar madde tepkimeleri ve kimyasal analizlerdir.Bunlardan en kolay ve laboratuar şartları gerektirmeyen yöntem yakma testidir. Çeşitli elyafların yakma testi neticeleri aşağıdaki gibidir:
Pamuk: Hemen alev alır, çabuk yanar, erimez, yanmış kağıt kokusu verir, siyah ve grimsi kül bırakır.
Yün: Hemen alev alır, yavaş yanar, kendi kendine söner, yanmış saç kokusu verir, artık olarak şekilsiz siyah gevrek bir madde kalır.
İpek: Boncuklanmaksızın hafif bir cızırtıyla yanar, hafifçe erir, yanmış saç kokusu verir.
Viskoz: Hemen alev alır, hafif bir cızırtıyla yanar, kendi kendine sönmez, kağıt kokusu verir, artık olarak koyu siyah veya grimsi bir kül bırakır.
Selüloz asetat- Selüloz triasetat: Hemen alev alır ve büzülür, siyah, sert ve kolay kırılır bir cisim meydana getirir, asetik asit kokusu verir.
Poliamid: Alev karşısında büzülür, yavaş yavaş eriyerek yanar, kolay kırılmayan yuvarlak sert bir cisim haline gelir, dumanı genellikle beyazdır.
Polyester: Polyamide benzer, fakat dumanı siyah ve islidir.
Akrilik: Kolay alev alır, kendi kendine sönmez, eriyerek yanar, sert siyah yanık et kokusunda bir cisim meydana getirir, dumanı siyah ve islidir.
Cam elyafı: Yanmaz fakat erir ve büzülerek yuvarlak boncuk haline gelir.
Rejenere protein: Boncuklanmadan yanar, yanmış tüy kokusu verir.