12 Aralık 2008 Cuma

pamuk ipliklerinin adlandırılması

Karde ring pamuk ipliği
Karde ring pamuk iplikleri, penye pamuk iplik üretimine göre daha kısa pamuk elyafından üretilmiş, tarama işlemi yapılmamış pamuk ipliğidir. Penye ipliklerine göre daha düzgünsüz ve pürüzlü bir yüzeye sahiptir. Daha mat ve daha az temiz görünür. Mukavemeti, penye ring ipliklere göre daha düşük, open-end ipliklere göre daha yüksektir. Genellikle Ne 6 ile Ne 30 numara arasında üretim yapılır. İplik kalınlaştıkça (iplik numarası küçüldükçe) fiyatı düşer ve iplik kaba bir yapıya sahip olur. Gevşek, kaba ve tüylü bir kumaş oluştururlar. Karde ring iplikleri, denim (blue jean), kord, havlu, spor giysi kumaşları, çarşaflar, döşemelik kumaşlar, ev tekstilleri, teknik kumaşlar gibi kumaşların dokunulmasında kullanılmaktadırlar.
Penye ring pamuk ipliği
Penye üretiminde uygulanan işlemlerin uzun ve pahalı olması sebebiyle ürün de karde ipliğe göre pahalıdır. Ürünün mukavemeti fazla , görünümü parlak, temiz ve düzgündür. Ne 80'e kadar ince iplikler üretilebilir. Piling problemi az nem çekimi fazladır. Örme, triko, dokuma kumaşlarının her çeşidinde kullanılabilir.
Open –end pamuk ipliği
Açık-uç eğirme sistemine göre üretilen ipliklerdir. Hacimli ,kaba ve tüylü bir yapısı vardır ve örtme gücü, ısı tutma özellikleri, ring iplikleri ile üretilen kumaşlara göre daha iyidir. Ne 30/1'e kadar incelikte open-end iplik yapılabilir.Denim, ev tekstili, dekoratif kumaşlarda kullanılır.
· Melanj iplik
Değişik renklerdeki elyafların belirlenen oranlarda karıştırılması ile elde edilen ipliklerdir. Bir elyaf için uygun olan boyar maddenin diğer elyaf tarafından kabul edilmemesi melanj efektini oluşturur. Üretimde kullanılacak boyalı elyaf miktarı, iplikten istenen renk özelliğine göre belirlenir. genelde kırçıllı, renk değişimli görünümüne sahip olup, dokumada ve örmede kullanılırlar. Melanj kumaşlar kullanıldığı hammaddenin özelliklerini yansıtırlar. Kumaşta istenen renk oranları ve tonları iplik sayesinde sağlanır. Renk değişimli ve kırçıllı görünümü vardır. Erkek ve bayan dış giyiminde yünlü ve pamuklu melanj ürünler kullanılmaktadır.
Muline ipliklerFarklı renklerdeki ipliklerin birlikte bükülmesi ile oluşan ipliklerdir. Ring iplik makinesinde, farklı renkteki fitillerin çekildikten sonra bükülmesiyle veya tek kat ipliklerin katlanmasıyla elde edilirler. Muline ipliklerin üretiminde değişik renklerdeki aynı veya farklı elyaf türleri kullanılabilir.Dokuma ve örmede dış giyim ve ev tekstilinde kullanılır.